Medicinski  pojam koji označava sposobnost organizma da se obrani od opasnosti naziva se imunitet. Infekcije, bolesti, strana tijela, samo su neke od opasnosti koje u organizmu mogu prouzročiti štetu. Imunološki sustav štiti nas na način da prvo stvara barijeru koja spriječava strana tijela ili antigene da uđu u naš organizam, a ako u tome ne uspije pokreće proizvodnju bijelih krvnih stanica ili leukocita koji napadaju i uništavaju strana tijela.

Ukoliko dođe do neke vrste infekcije to je znak da imunološki sustav/imunitet nije uspio u svojim misijama da uništi stranu tvar u organizmu prije no što se počela umnožavati. Kako bi ovakav propusti imunološkog sustava – imuniteta bile malobrojnije javlja se pojam „jačanja prirodnog imuniteta“. No koliko je uopće to moguće obzirom da je riječ o jednom velikom sustavu unutar organizma, a ne jedinki.

Održavanje imunog sustava

Jedna od glavnih odredbi kojom bi se mogao održavati i jačati imuni sustav je svakako zdrav način života! Redovan i kvalitetan san, raznovrsna i umjerena prehrana, izbjegavanje stresa, nekonzumiranje alkohola, cigareta i droga, redovna tjelovježbaprevencija od infekcija (održavanje higijene, izbjegavanje kontakta s oboljelima) samo su neki od važnih čimbenika koji pogoduju održavanju imunološkog sustava.

Nakon navršene 65. godine imunološki odgovor je sve slabiji što posljedično rezultira većim brojem infekcija i većom pojavom malignih oboljenja. Najčešći znakovi smanjenja imuniteta su osjećaj stalnog umorabolovi u zglobovimaproblemi s probavom, česte infekcije nakon čega je potrebno dulje vremena za oporavak nego što je uobičajeno.

Jačanje imunog sustava

Ishrana je ključ funkcije prirodnog imuniteta. No kako, pogotovo u zimskom periodu, nemamo dostupne sve nutrijente potrebno je koristiti dodatke prehrani kako bi se taj nedostatak nadomjestio. Kao prevenciju, ali i potpuni pristup obrane organizma od infekcije, u terapiju je uvijek dobro uključiti pčelinje proizvode, ljekovite biljke i eterična ulja.

Osim meda, važnu ulogu zauzima i propolis. Znanstvenici su otkrili da propolis sadrži preko 300 prirodnih sastojaka uključujući aminokiseline, kumarine, fenolne aldehide, polifenole, kinine i steroide. Matična mliječ bogata je bjelančevinama, vitaminima, mineralima, enzimima i aminokiselinama. Nutricionisti ju smatraju “najsavršenijom namirnicom”.

Cvjetni prah također poznat kao polen i peludna zrnca jedna je od najzanimljivijih pojava u prirodi kojom se čovjek može hraniti. Po definiciji, radi se o muškim spolnim stanicama brojnih biljaka na koje pčele nailaze u letu oko košnice.

Jačanje imunološkog sustava mora biti prioritet kada želimo imati dobro zdravlje, a za to su važna tri faktora – tjelesna aktivnost, raspoloženje i prehrana. Lako je, stoga ojačati snažan imunološki sustav ukoliko zdravo jedemo i vježbamo te ako smo optimistični.