SVE O MEDU: KAKO LI JE SLATKO

Priča o medu stara je koliko i neke od najstarijih priča koje znamo. Stari zapisi opisuju zemlju u kojoj teče mlijeko i med, tzv. prosperitetna zemlja, dobro opremljena svime što se moglo tražiti.

Špiljske slike u Španjolskoj (7 000. g. pr. K.) pokazuju najstarije pčelarske podatke, međutim fosili medonosnih pčela datiraju oko 150 milijuna godina. Njegova „čarobna“ svojstva i svestranost dali su medu značajan dio u povijesti. Najraniji podaci o držanju pčela u košnicama pronađeni su u hramu sunca podignutom 2 400. g. pr. K. u blizini Kaira. Drevni Egipćani koristili su med kao zaslađivač, kao dar svojim bogovima, pa čak i kao sastojak tekućine za balzamiranje. Grci su med smatrali ne samo važnom hranom, već i ljekovitim lijekom. Rimljani su također koristili med kao dar bogovima i intenzivno su ga koristili u kuhanju. Pčelarstvo je cvjetalo u čitavom Rimskom carstvu. Jednom kada je uspostavljeno kršćanstvo, proizvodnja meda i pčelinjeg voska uvelike se povećala kako bi se zadovoljila potražnja za crkvenim svijećama. Med je i dalje bio važan u Europi sve do renesanse, kada dolazak šećera iz daljine znači da se med manje koristi.

Danas je dostupno puno različitih vrsta, a svaka ima specifične jedinstvene karakteristike. Svi se razlikuju po okusu, boji, intenzitetu i teksturi. Ipak, svi dijele isti način proizvodnje: pčele koje sakupljaju pelud i nektar s cvijeća proizvode med. To je uistinu vrhunski prirodni proizvod koji je oduvijek bio popularan – ne samo kao hrana, već i kao ljekoviti proizvod.
Sorte meda klasificiraju se prvenstveno prema vrsti cvijeta iz kojeg je sakupljen nektar. Med koji dolazi iz samo jednog izvora naziva se “jednocvjetni” ili “sortni” med, dok je poznat kao “multifloralni” med ako je proizveden iz nektara više vrsta cvijeta. Tekstura, slatkoća i ljekovita svojstva meda uvelike ovise o izvorima cvijeta. Neki medovi imaju blag okus, dok su drugi prilično jaki.

Razne se vrste u osnovi razlikuju prema podrijetlu (cvjetni nektar), boji i okusu. Međutim, sve vrste imaju iste opće sastojke. Sastoje se od približno 80 posto šećera (glukoza i fruktoza u različitim odnosima), plus prirodne tvari iz različitih vrsta nektara koji su odgovorni za promjene u boji i okusu. Dostupne su tekuće i čvrste sorte, a konzistentnost ovisi o sadržaju glukoze i fruktoze, te načinu na koji se med obrađuje filtracijom, miješanjem, dodavanjem topline, itd.
Veća količina glukoze dovodi do brže kristalizacije, što znači da s vremenom postaje čvrsta i neprozirna. To nije znak dobre ili loše kvalitete, već samo stvar preferencija. Čvrsti, kristalizirani med također se može zagrijati da opet postane tekući.

Medonosne pčele sakupljaju cvjetni nektar i vraćaju ga u svoju košnicu. Pelud se oralno prenosi s pčele radilice na pčelu radilicu, pri čemu svaka dodaje važne enzime koji razgrađuju nektar i dodaju protugljivična, protuupalna i antibakterijska svojstva. Med se pohranjuje kao jednostavni šećer (prvenstveno fruktoza i glukoza) u saće.
Iz naše ponude izdvajamo med od bagrema, gloga, kadulje, kamilice, kestena, livade, vrijesaka i planike.

Dostava i plaćanje

Proizvode koje naručite sa web trgovine SamoPrirodno.com primit ćete na kućnu adresu u roku od 72 sata putem brze pošte.

Plaćanje je moguće samo pouzećem. Plaćanja pouzećem vam omogućava da iznos narudžbe podmirite prilikom same dostave na navedenu adresu tek kada robu vidite pred sobom. Plaćanje se vrši isključivo u gotovini, dostavljaču prilikom same isporuke na navedenu adresu.

O proizvođaču

Obitelj Krešić se već godinama intenzivno bavi pčelarstvom i pravljenjem pripravaka od meda u svrhu liječenja mnogih bolesti. 

Rad obitelji Krešića priznat je i poznat diljem Europe i svijeta. Velike uspjehe postižu u liječenju tumora pluća, mozga i prostate kao i liječenju neplodnosti.

Obiteljska tradicija u pčelarstvu i proizvodnji zdrave hrane, stečena znanja i iskustva, godine upornog rada i inovacije temelji su na kojima se gradi Pčelarstvo Krešić.

Konstantna ulaganja u opremu, najsuvremenije košnice sa satelitskim praćenjem prinosa, kontrolirana prerada meda i ljekovitog bilja, tople i hladne komore za čuvanje proizvoda i uređene i dobro opskrbljene trgovine garancija su kvalitete i kontinuiteta proizvodnje i usluge.